Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα πλοίο των Βίκινγκ θαμμένο στο έδαφος χρησιμοποιώντας μόνο ραντάρ
[Ελεύθερος Τύπος]: Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα πλοίο των Βίκινγκ θαμμένο στο έδαφος χρησιμοποιώντας μόνο ραντάρ

[Ελεύθερος Τύπος]: Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα πλοίο των Βίκινγκ θαμμένο στο έδαφος χρησιμοποιώντας μόνο ραντάρ

Νορβηγοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νεκροταφείο της «υψηλής κοινωνίας» των Βίκινγκ, το οποίο περιλαμβάνει μια αίθουσα συμποσίων, ένα χώρο λατρείας και απομεινάρια ενός θαμμένου πλοίου.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν την ανακάλυψη χωρίς να προβούν σε ανασκαφή και χρησιμοποιώντας μόνο ραντάρ, για να δουν τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

«Όταν πραγματοποιούμε τέτοιου είδους έρευνες, συνήθως ερχόμαστε αντιμέτωποι με άσπρες, μαύρες και γκρι κηλίδες που υποδεικνύουν την πιθανή ύπαρξη αντικειμένων κάτω από το έδαφος, αλλά αυτή τη φορά το εύρημά μας ήταν οπτικά εντυπωσιακό» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Lars Gustavsen.

«Ξέραμε ότι κάτι ξεχωριστό βρισκόταν θαμμένο εκεί, αλλά δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε μια ταφή πλοίου, αυτό είναι αρκετά μοναδικό», προσέθεσε.

Η έρευνα διεξήχθη σε τύμβο στην περιοχή Gjellestad της νοτιοανατολικής Νορβηγίας, από επιστήμονες του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερεύνης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πλοίο που βρέθηκε ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρήματα, λόγω και της συμβολικής σημασίας που είχε για τις ταφές στην κοινωνία των Βίκινγκ.

Τα οχήματα αυτά θεωρούνταν σύμβολα μετάβασης από τη ζωή προς τον θάνατο και συνήθως συνόδευαν ταφές σημαινόντων προσώπων της κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο πλοίο χρονολογείται στην Ύστερη Σκανδιναβική Εποχή του Σιδήρου (550-1050 μ.Χ.) και έχει μήκος 19 μέτρων, ενώ βρέθηκε θαμμένο σε βάθος περίπου ενάμισι μέτρου κάτω από τη γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοχή είχε σκαφτεί ξανά κατά τον 19ο αιώνα, αν και τότε τα ευρήματα δεν πρέπει να είχαν αξιολογηθεί ως σημαντικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!