Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Το αποτυχημένο πείραμα του πλουσιότερου χωριού στην Κίνα
[Ελεύθερος Τύπος]: Το αποτυχημένο πείραμα του πλουσιότερου χωριού στην Κίνα

[Ελεύθερος Τύπος]: Το αποτυχημένο πείραμα του πλουσιότερου χωριού στην Κίνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Η θέα των Κινέζων millennials να βγάζουν selfie κάτω από το θεόρατο άγαλμα του Μάο Τσετούνγκ στο Πεκίνο στην Κίνα (ο Μεγάλος Τιμονιέρης βλέπει τον κόσμο από τα 32 μέτρα) ήταν η καλύτερη διαφήμιση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, μια εικόνα σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν.
Στην Κίνα την 1η Ιουλίου κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την εκατονταετηρίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος -ενός κόμματος που είχε μόλις 50 μέλη όταν ιδρύθηκε το 1921 από τον Τσεν Ντουσιού και τον Λι Ντατσάο- για να κατακτήσει, 30 χρόνια αργότερα, τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.
Η διάχυτη προπαγάνδα για τον νέο μεγάλο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, που κυβερνά τη χώρα από το 2012 με κεντρικό στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και της κρατικής διαφθοράς, συνδυάζεται με δικαιολογημένη υπερηφάνεια για τα τεράστια τεχνολογικά και οικονομικά άλματα της Κίνας, παρά τις σκιές για την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μυστήριο που περιβάλλει το εργαστήριο της Ουχάν.

Προμήνυμα (;)

Το βέβαιο είναι ότι πριν από 40 χρόνια ο Ντενγκ Χσιαοπίνγκ αποφάσισε πως οι Κινέζοι κομμουνιστές πρέπει να πλουτίσουν για να είναι ευτυχισμένοι, δημιουργώντας ένα σοσιαλ-καπιταλιστικό υβρίδιο, που έθεσε τις βάσεις του σημερινού «θαύματος». Η αντοχή του στον χρόνο μένει να αποδειχτεί, αλλά η διαιώνισή του δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως δείχνει το εμβληματικό πείραμα του Χουασί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!