Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Απαραίτητη σε όλους η καμπύλη σακχάρου κάθε 3 χρόνια
[Ελεύθερος Τύπος]: Απαραίτητη σε όλους η καμπύλη σακχάρου κάθε 3 χρόνια

[Ελεύθερος Τύπος]: Απαραίτητη σε όλους η καμπύλη σακχάρου κάθε 3 χρόνια

Η καμπύλη σακχάρου μπορεί να αποκαλύψει έναν… καλά κρυμμένο διαβήτη ή προδιαβήτη και να σας γλιτώσει από περιπέτειες

Η διάγνωση του διαβήτη συνήθως γίνεται με καθυστέρηση μιας 5ετίας, με συνέπεια τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς να έχουν ήδη επιπλοκές όταν μαθαίνουν γι’ αυτόν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κάνουμε λάθος τσεκ απ για το σάκχαρο. Δεν αρκεί να μετράμε το σάκχαρο και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Πρέπει να κάνουμε και δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ή «καμπύλη σακχάρου», η οποία θα αποκαλύψει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου.

Γράφει ο Ανδρέας Μελιδώνης,
Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η εξέταση

  • Όσοι έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να κάνουν την εξέταση τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 25 ετών. Οι παράγοντες αυτοί είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το ιστορικό στεφανιαίας νόσου και, στις γυναίκες, ο διαβήτης της κυήσεως και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Όσοι δεν έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να κάνουν την εξέταση μία φορά κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών και πάνω

Αν στις δύο ώρες έπειτα από την λήψη της γλυκόζης το σάκχαρο είναι πάνω από 200 mg/dl, τότε σημαίνει διαβήτη, ενώ αν κυμαίνεται από 140-200 mg/dl σηματοδοτεί τον προδιαβήτη (προστάδιο του διαβήτη).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!