Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις για καρδιοπαθείς και διαβητικούς
[Ελεύθερος Τύπος]: Οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις για καρδιοπαθείς και διαβητικούς

[Ελεύθερος Τύπος]: Οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις για καρδιοπαθείς και διαβητικούς

Έχοντας κατανοήσει, πλέον, ότι οι διαβητικοί ασθενείς είναι- εν δυνάμει- και καρδιοπαθείς, με πολύ ταλαιπωρημένα στεφανιαία αγγεία και συνήθως με «τσιμπημένες» τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για εργαστηριακές εξετάσεις που θα «φωτογραφήσουν» τον βαθμό του τρέχοντος κινδύνου.

Δεν αρκούν οι αιματολογικές εξετάσεις

Ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνει μόνο αιματολογικές εξετάσεις για χοληστερίνη, λιπίδια και φυσικά γλυκόζης, αλλά μια σειρά εξετάσεων, με τις περισσότερες να είναι απεικονιστικές. Φυσικά, η συχνότητα με την οποία πρέπει να διενεργούνται εξαρτάται από την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του καθενός μας. Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος ή/και ο διαβητολόγος είναι εκείνος που θα σας υποδείξει σε ποιες από τις ακόλουθες εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθείτε.

Έλεγχος λιπιδαιμικού προφίλ

Γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, της HDL «καλής» χοληστερίνης, της LDL «κακής» χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του αθηρωματικού δείκτη ο οποίος δείχνει την αναλογία «κακής» χοληστερίνης προς τη συνολική χοληστερίνη του αίματος.
Είναι απαραίτητο πριν από τη λήψη του αίματος να έχει προηγηθεί δωδεκάωρη νηστεία. Αν ο ασθενής έχει ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος τότε χρειάζεται να υποβάλλεται σε εξετάσεις 2 φορές τον χρόνο, διαφορετικά 1 φορά τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Σε συγκεκριμένες περιοχές των χεριών, των ποδιών και του στήθους, τοποθετούνται μέχρι και 12 αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια. Στη συνέχεια, μένετε ακίνητοι και γίνεται η καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ειδικό χαρτί, που μας φανερώνει πιθανές αρρυθμίες, στηθάγχη και παρεμφερείς ανωμαλίες στην καρδιακή λειτουργία.

Υπέρηχος καρδιάς (triplex)

Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται για να δει ο γιατρός την ανατομική δομή και λειτουργία της καρδιάς και να μπορέσει να εκτιμήσει πιθανές συγγενείς καρδιοπάθειες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!