Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από τον «πόλεμο» Γαλλίας και Τουρκίας
[Ελεύθερος Τύπος]: Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από τον «πόλεμο» Γαλλίας και Τουρκίας

[Ελεύθερος Τύπος]: Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από τον «πόλεμο» Γαλλίας και Τουρκίας

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ιδιαίτερα οριακό σημείο.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Πέραν των γνωστών διαχρονικών κρίσεων ως και διεθνών περιφερειακών εντάσεων στο προσκήνιο έχει έρθει τους τελευταίους μήνες η οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην ερντογανική Τουρκία του αναθεωρητισμού και την πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία, προκαλώντας εκατέρωθεν εμπρηστικές φραστικές επιθέσεις, ενώ στην έντονη στρατικοποίηση της τουρκικής παρουσίας σε Συρία-Ιράκ-Λιβύη-Κέρας της Αφρικής-Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία απαντά με την αποστολή αεροναυτικών δυνάμεων οι οποίες συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ομως η αντιπαράθεση του Μακρόν με τον ισλαμιστή Ερντογάν δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο για τον έλεγχο και τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και σχετίζονται με βαθύτατα αίτια ως και πολλά συμφέροντα, από το Ιράν των αγιατολάχ μέχρι το ειδυλλιακό Μαρόκο και τις ακτές του Ατλαντικού – και όχι μόνο!

Ο υπογράφων παρουσιάζει συνοπτικά και συγκεντρωτικά την αντιπαράθεση των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μέσα στο οποίο, όπως διεφάνη και από το γνωστό συμβάν με τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών προ δέκα εβδομάδων στο Λιβυκό πέλαγος, η Ατλαντική Συμμαχία για πολλούς λόγους υποστήριξε στην έδρα των ναυτικών δυνάμεων στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας την Αγκυρα και όχι το Παρίσι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!