Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ανάλυση-Αφγανιστάν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει στρατιωτικές και αμυντικές προεκτάσεις
[Ελεύθερος Τύπος]: Ανάλυση-Αφγανιστάν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει στρατιωτικές και αμυντικές προεκτάσεις

[Ελεύθερος Τύπος]: Ανάλυση-Αφγανιστάν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει στρατιωτικές και αμυντικές προεκτάσεις

Υστερα από μια ταχύτατη προέλαση των Ταλιμπάν και την κατάληψη πόλεων και εδαφών που ελέγχονταν επί χρόνια από την τελευταία κυβέρνηση Γκανί, στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τις επιπτώσεις της απόσυρσης των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από την ορεινή και αφιλόξενη χώρα.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Η επιχείρηση Allied Refugees (OAR) άρχισε στις 17 Ιουλίου 2021, με σκοπό μέσω πτήσεων να συνδράμει στη μετεγκατάσταση Αφγανών υπηκόων και των οικογενειών τους που πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή καθεστώτος Ειδικής Μεταναστευτικής Βίζας (SIVs). Στις 12 Αυγούστου 2021, εν όψει της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης εσωτερικής ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός εν αποστρατεία Λόιντ Οστιν, και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ενημέρωσαν τον Γκανί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να μειώνουν κάθετα την παρουσία τους στην Καμπούλ ενώ θα επιταχύνουν τη διαδικασία για την ειδική θεώρηση μετανάστευσης (SIV). Η ταχεία κατάρρευση της αφγανικής στρατιωτικής δύναμης και η επακόλουθη κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν (για πολλούς παρατηρητές) υπογράμμισε ότι τα σχέδια για την εκκένωση του προσωπικού των ΗΠΑ και των Αφγανών εταίρων έπρεπε να επιταχυνθούν.

Τρία τάγματα πεζικού

Σε υποστήριξη των εκκενώσεων οι Αμερικανοί προχώρησαν στην αποστολή τριών ενισχυμένων ταγμάτων πεζικού και δύο αντιστοίχων των πεζοναυτών που θα αναπτύσσονταν στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!