Σάββατο, 10 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: από τη γρίπη στον COVID -19
[Ελεύθερος Τύπος]: Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: από τη γρίπη στον COVID -19

[Ελεύθερος Τύπος]: Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: από τη γρίπη στον COVID -19

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική τα τελευταία 300 χρόνια, ωστόσο για κάποιες κατηγορίες υποκείμενων παθήσεων, όπως ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, οι εμβολιασμοί αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, ιδίως όσον αφορά πιθανές παρενέργειες.

Η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, καθώς και η έλευση της εποχιακής γρίπης. Εύλογα, λοιπόν, είναι πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν, ιδίως από πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα: «Υπάρχουν εξατομικευμένες αντιδράσεις σε ένα εμβόλιο;», «…μπορεί να πυροδοτηθεί μία αυτοάνοση αντίδραση σαν απάντηση σε ένα εμβόλιο ή ακόμη και μία αυτοάνοση νόσος», κ.λπ.

Γράφει η Ελένη Κομνηνού,
Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General

Πώς «λειτουργούν» τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Στα Αυτοάνοσα Νοσήματα ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένα κάποια δικά του κύτταρα και στρέφεται εναντίον τους. Η βασική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών είναι η χορήγηση φαρμάκων που τροποποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μειωθεί η δράση του έναντι των ίδιων του των κυττάρων, και γι’ αυτό τον λόγο ονομάζονται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Οι ασθενείς με Αυτοάνοσα Νοσήματα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες , με εξαίρεση το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα.

Οδηγίες εμβολιασμών για πάσχοντες από Αυτοάνοσα Νοσήματα

Ιός της γρίπης: άπαξ ετησίως πριν την έναρξη της επιδημικής περιόδου.

Πνευμονιόκοκκος: συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου σε όλους τους ενήλικες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοτροποποιητικές θεραπείες:

  • τόσο με το 13δύναμο συζευγμένο (PCV13 / γίνεται μια φορά και καλύπτει εφόρου ζωής),
  • όσο και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23 / γίνεται σε δεύτερο χρόνο/ χρήζει επανάληψης σε 5 έτη εάν ο ασθενής είναι <65 ετών).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!