Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Αφγανιστάν-Ανάλυση: Γιατί οι Ταλιμπάν είναι περιζήτητοι στη Δύση
[Ελεύθερος Τύπος]: Αφγανιστάν-Ανάλυση: Γιατί οι Ταλιμπάν είναι περιζήτητοι στη Δύση

[Ελεύθερος Τύπος]: Αφγανιστάν-Ανάλυση: Γιατί οι Ταλιμπάν είναι περιζήτητοι στη Δύση

Ενδιαφέρουσες τάσεις παρατηρείται να διαμορφώνονται στη μετά 31 Αυγούστου κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε εντυπωσιακές ανατροπές σε πολλά ισχύοντα -βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του υπογράφοντος από πηγές- σε Γερμανία, Κατάρ και Πακιστάν.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

  1. Γερμανοί και Τούρκοι θα συγκλίνουν και στο νέο αφγανικό τοπίο, αφού το Βερολίνο επιδιώκει ενεργό παρουσία στο Βόρειο Αφγανιστάν, στο οποίο έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικό κοινωνικό, κατασκευαστικό και ανθρωπιστικό έργο από το 2002 ως το 2021, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις από κοινού με Νορβηγούς και Σουηδούς. Μεγάλα επιχειρηματικά projects πραγματοποιήθηκαν σε ό,τι αφορά έργα οδοποιίας, κατασκευή σχολείων, γεφυρών κ.ά., με την εμπλοκή κορυφαίων γερμανικών εταιριών, σε Κοντούζ, Μαζάρ ι Σαρίφ, Φαϊζαμπάντ κ.ά. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη συνέχιση των έργων στην περιοχή, όπου η πλειοψηφία είναι Ουζμπέκοι και Τατζίκοι. Αλλωστε η Μέρκελ ήδη δήλωσε ότι στοχεύει σε business με τους Ταλιμπάν και αυτή τη στιγμή στο Κατάρ γίνονται μυστικές επαφές.
  1. Μεταξύ των Αμερικανών και των Τούρκων σε αρκετά επιμέρους ζητήματα παρουσιάζεται στο Αφγανιστάν σύγκλιση, ειδικά στο θέμα της ασφάλειας στην Καμπούλ και όχι μόνο, με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν μία τεχνικο-στρατιωτική παρουσία σταδιακά της Αγκυρας στο διεθνές αεροδρόμιο. Παράλληλα, οι Αμερικανοί σε πολλά θέματα με τους Ταλιμπάν συνεργάζονται, όπως στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς και ορισμένες περιπτώσεις ανταλλαγής πληροφοριών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!