Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: 5 αλήθειες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς
[Ελεύθερος Τύπος]: 5 αλήθειες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

[Ελεύθερος Τύπος]: 5 αλήθειες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς φαίνεται να είναι από τους καρκίνους του οποίου η συχνότητα συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Επικρατεί διχογνωμία σχετικά με το αν η αύξηση αυτή είναι πραγματική ή αν είναι αποτέλεσμα της ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής ανίχνευσης μικρότερων σε μέγεθος καρκινωμάτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2020 όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα διαγνωστούν και θα λάβουν θεραπεία για τον καρκίνο θυρεοειδούς σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Γράφει η Ευανθία Διαμάντη Κανδαράκη,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη ΥΓΕΙΑ

Παρακάτω θα δείτε 5 αλήθειες σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

  1. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα

Αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς δεν εμφανίζουν απολύτως κανένα σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, αρκετοί από αυτούς εντοπίζονται τυχαία, όταν απεικονιστικές δοκιμασίες που διενεργούνται για άσχετους λόγους αποτυπώνουν την εικόνα ενός ύποπτου θυρεοειδικού όζου.

Όταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συμπτωματικός, τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ψηλαφητή διόγκωση ή οζίδιο, αίσθημα πληρότητας στο λαιμό, βράγχος φωνής και δυσκολία στην κατάποση.

  1. Τα μικρά θηλώδη καρκινώματα θυρεοειδούς μπορεί να μην απαιτούν επιθετική θεραπεία

Ενώ η τυπική θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνει ολική θυρεοειδεκτομή, ακολουθούμενη από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, που καταστρέφει οποιαδήποτε υπολείμματα του θυρεοειδικού ιστού, οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι τα μικρά θηλώδη καρκινώματα μπορεί να μην απαιτούν αυτή την πλήρη σειρά θεραπείας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!