Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: 3D βιοεκτυπώσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων
[Ελεύθερος Τύπος]: 3D βιοεκτυπώσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων

[Ελεύθερος Τύπος]: 3D βιοεκτυπώσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων

Πώς τα «βιολογικά μελάνια» και οι 3D βιοεκτυπώσειςθα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων

H βιολογική εκτύπωση είναι μια μέθοδος που επιτρέπει την κατασκευή κυτταρικών δομών και ιστών από «βιολογικά μελάνια» που περιέχουν βλαστοκύτταρα. Στοιβάδα τη στοιβάδα, το βιοϋλικό εναποτίθεται για τη δημιουργία δέρματος, ιστού ή ακόμα και οργάνου.

Γράφει η Αικατερίνη Τρικκαλινού,
Παθολόγος-Διαβητολόγος,Επιμελήτρια Διαβητολογικού κέντρου Metropolitan Hospital

Τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα επιχειρούν την βιολογική εκτύπωση ανθρώπινου ήπατος, νεφρών, καρδιάς, δέρματος, πτερυγίου ωτός. Ο στόχος είναι οι «εκτυπώσεις» αυτές να καταστούν κατάλληλες για μεταμόσχευση και να αποτελέσουν βιώσιμες μακροπρόθεσμα λύσεις.

Στην πραγματικότητα, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να επιτρέψει την αντιμετώπιση της έλλειψης δωρητών οργάνων και την καλύτερη μελέτη και κατανόηση ορισμένων ασθενειών. Προφανώς χρειάζονται περισσότερες μελέτες και βελτιώσεις προκειμένου να καταστούν βιολογικά πλήρως ενεργά αλλά προς το παρόν μελετώνται πολυάριθμα προγράμματα βιολογικής εκτύπωσης, συμπεριλαμβανομένων τρισδιάστατων τυπωμένων οργάνων και άλλων τμημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Βιολογική τρισδιάστατη εκτύπωση καρδιάς

Τον περασμένο Απρίλιο, μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών παρουσίασε μια βιοτυπωμένη καρδιά σε μέγεθος κερασιού. Το όργανο, που αποτελείται από κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, κοιλίες και θαλάμους είναι μια αρχή για την κατασκευή τεχνητής καρδιάς. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια υδρογέλη από τον λιπώδη ιστό ασθενούς, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο απόρριψης μόλις αυτή η καρδιά μεταμοσχευθεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!