Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: 24.000 λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά
[Ελεύθερος Τύπος]: 24.000 λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά

[Ελεύθερος Τύπος]: 24.000 λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Αποσυμφόρηση των νησιών, περισσότερες επιστροφές, έναρξη έργων για τις νέες δομές στα νησιά, λιγότερες δομές στην ενδοχώρα.

Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός αλλά και η νέα στοχοθεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον υπουργό Νότη Μηταράκη να δίνει χθες συνέντευξη Τύπου. Μέσα σε 10 μήνες τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για μία αλλαγή σελίδας, κυρίως στα πέντε νησιά που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Από του 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν σε αυτά τον Ιανουάριο, πλέον ζουν 18.000 (μείωση 57%). Η έκρηξη ροών που σημειώθηκε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο «απορροφήθηκε», ενώ παράλληλα χθες υπογράφηκε η συμφωνία χρηματοδότησης των νέων κλειστών κέντρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχοι

«Ανακτούμε τον έλεγχο στο Μεταναστευτικό, χωρίς να υποτιμούμε ή να παραγκωνίζουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν. Αντιθέτως, προετοιμαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Μια πολιτική που εστιάζει στην προστασία των εθνικών συνόρων, υπερβαίνει τις όποιες διασυνοριακές εντάσεις υπάρχουν με την Τουρκία στο Αιγαίο και τον Εβρο και διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της. Συγκεκριμένα, στο εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος η μείωση ροών είναι 90% (2020: 4.345 2019: 44.348). Στα νησιά η μείωση 97% (2020: 1.205 2019: 36.931). Ακολουθούμε μια πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες εμπλοκής σε θάλασσα και στεριά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!