Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: 10ετες ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές: Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο εν μέσω πανδημίας
[Ελεύθερος Τύπος]: 10ετες ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές: Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο εν μέσω πανδημίας

[Ελεύθερος Τύπος]: 10ετες ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές: Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο εν μέσω πανδημίας

Τάσος Δασόπουλος

Με μια νέα έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης ξένοι θεσμικοί επενδυτές προσήλθαν χθες μαζικά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που δημοπρατήθηκε αρχικά στις 18 Ιουνίου προσφέροντας 18,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά το επιτόκιο ενός ελληνικού ομολόγου κοντά στο 1,2%.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τη χθεσινή δημοπρασία 2,5 δισ., ποσό που υπερκαλύφθηκε από το ύψος των προσφορών κατά 6,2 φορές μέσα στις 3,5 ώρες από το άνοιγμα μέχρι και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι.

Με βάση τα στοιχεία από τις έξι ανάδοχες επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale) στην έκδοση συμμετείχαν επενδυτές υψηλής ποιότητας (τράπεζες αμοιβαία ασφαλιστικές) και μεγάλο μέρος των επενδυτών ήταν εκτός Ελλάδας, που απορρόφησαν και το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης

Με τη νέα έκδοση ο δημόσιος δανεισμός φτάνει πλέον στο ποσό των 10 δισ. ευρώ, που είναι σχεδόν διπλάσιο από το δανειακό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ αλλά μπορεί να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογικό με τα νέα δεδομένα που έχει θέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισ. € από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91% στις 2 Φεβρουαρίου. Μέσα στην πανδημία και ενώ βρισκόταν σε ισχύ το lockdown, η Ελλάδα δανείστηκε 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου 2 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!