Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: 1.700 μικροί σεισμοί στη Θήβα – Τι απασχολεί τους σεισμολόγους
[Ελεύθερος Τύπος]: 1.700 μικροί σεισμοί στη Θήβα – Τι απασχολεί τους σεισμολόγους

[Ελεύθερος Τύπος]: 1.700 μικροί σεισμοί στη Θήβα – Τι απασχολεί τους σεισμολόγους

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης να βαίνει προς εκτόνωση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον των σεισμολόγων στρέφεται προς τη Θήβα, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί 1.700 σεισμοί, χωρίς κανένας να είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Χθες αργά το βράδυ, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να αξιολογηθεί η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 21 Ιουλίου η Επιτροπή με πόρισμά της έθεσε την περιοχή, όπως και την περιοχή της Κρήτης, σε φάση αυξημένου κινδύνου λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας και με πιθανότητα να καταγραφεί ισχυρός σεισμός, υψηλότερος από τα μεγέθη που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε. Το πόρισμα της επιτροπής έχει ήδη αποσταλεί από τον Ιούλιο στη Θήβα, ζητώντας την ενεργοποίηση του σχεδίου «Εγκέλαδος» για ενέργειες πρόληψης. Αντίστοιχα, ενημέρωση είχαν λάβει και οι τοπικές Αρχές της Κρήτης πριν από τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ομοιότητες – διαφορές

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξηγεί στον «Ε.Τ.» τις ομοιότητες και διαφορές της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο περιοχών: «Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 παρατηρήθηκε σεισμική δραστηριότητα διάρκειας ενός με δύο μηνών, χωρίς όμως να σημειωθεί μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Θήβας. Το φαινόμενο “έσβησε” και από τις αρχές Ιουλίου 2020 επανήλθε η σεισμική δραστηριότητα, δυτικότερα από το σημείο όπου είχε αρχικά εμφανιστεί, παραμένοντας όμως κοντά στην πόλη της Θήβας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!