Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | [Drive]: Oldsmobile F-85 Jetfire 1962: Το πρώτο τούρμπο παραγωγής [video]
[Drive]: Oldsmobile F-85 Jetfire 1962: Το πρώτο τούρμπο παραγωγής [video]

[Drive]: Oldsmobile F-85 Jetfire 1962: Το πρώτο τούρμπο παραγωγής [video]

Με την ευκαιρία της Oldsmobile Cutlass που έγινε εφέτος 60 ετών, αδράχνουμε την ευκαιρία να πούμε για το παράγωγό της και το πρώτο αυτοκίνητο τούρμπο παραγωγής στον κόσμο, την F-85 Jetfire.

H πρώτη Oldsmobile Cutlass εμφανίστηκε ως πειραματικό σπορ κουπέ το 1954. Με μεταξόνιο 2,8 m και μοτέρ V8, το πρωτότυπο κατατασσόταν στην κατηγορία των αμερικανικών κόμπακτ, αλλά η General Motors δεν έδωσε συνέχεια σε αυτή τη σπουδή.

Η GM συνέχισε να εξελίσσει τα «κόμπακτ» αυτοκίνητά της το 1956, αρχής γενομένης από τη Chevrolet Corvair που τελικά λανσαρίστηκε το 1960. Την επόμενο χρονιά, το 1957, ξεκίνησε το πρότζεκτ για την εξέλιξη λίγο μεγαλύτερων αυτοκινήτων, υπό τον όρο «senior compact» από τις Buick, Oldsmobile και Pontiac. Όλες τους θα χρησιμοποιούσαν την ίδια πλατφόρμα και έναν ελαφρύ, αλουμινένιο κινητήρα. Το καλοκαίρι του ’57 λοιπόν, ο σχεδιαστής Irvin Rybicki θα ξεκινούσε να εργάζεται πάνω σε ένα νέο μοντέλο της Oldsmobile, το οποίο λανσαρίστηκε το 1960 ως «Cutlass ΜΥ1961».

Εδώ να σημειώσουμε ότι το όνομα « Cutlass» αντιπροσώπευε την κορυφαία έκδοση εξοπλισμού του μοντέλου F-85. Όνομα που ξεκίνησε μια νέα ονοματοδοσία από την Oldsmobile, με ονόματα από μαχητικά τζετ καθώς βρισκόμασταν στην αυγή της Εποχής των Τζετ. Έτσι η ονομασία της F-85 ήταν εμπνευσμένη από το μαχητικό F-86 Sabre της North American.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: DRIVE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!