Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Σοβαρές καταγγελίες Ευρωκοινοβουλίου για τον Τσέχο πρωθυπουργό
[CNN Greece]: Σοβαρές καταγγελίες Ευρωκοινοβουλίου για τον Τσέχο πρωθυπουργό

[CNN Greece]: Σοβαρές καταγγελίες Ευρωκοινοβουλίου για τον Τσέχο πρωθυπουργό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε με χθεσινή του απόφαση τη χρήση «δυσφημιστικών και γεμάτων μίσος» δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έναντι ευρωβουλευτών, που βρίσκονταν σε αποστολή στη χώρα του για να ελέγξουν τις καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων εις βάρος του.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου Μόνικα Χολμάιερ, που ανήκει στο ΕΛΚ και ήταν επικεφαλής της αποστολής των έξι ευρωβουλευτών που επισκέφθηκαν την Τσεχία τον Φεβρουάριο, είχε αναφερθεί ήδη από την Πέμπτη στις «τεράστιες πιέσεις» που δέχθηκαν στη διάρκεια αυτής της αποστολής.

«Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο επιθετικότητας», κατήγγειλε, εξηγώντας ότι αρκετά μέλη της αποστολής «δέχθηκαν απειλές από την κορυφή της κυβέρνησης».

Η αποστολή εκτίμησε, εξάλλου, ότι «δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα ή μηχανισμός» στην Τσεχία «που να εμποδίζει τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων» σε ό,τι αφορά τη διανομή ευρωπαϊκών πόρων.

Παράλληλα με την αποστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Μπάμπις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός έφτιαξε μεγάλη περιουσία δημιουργώντας τον όμιλο Agrofert, μέσω του οποίου δραστηριοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, στην παρασκευή χημικών και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπάμπις, που αρνείται ότι έχει κάνει κάτι επιλήψιμο, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσει τον ξενοδοχειακό του όμιλο και τη γεωργική του βιομηχανία κοντά στην Πράγα το 2007, τέσσερα χρόνια προτού ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα.

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία έγινε δεκτή με 510 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 101 αποχές, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να αποτρέπεται οι σύγκρουση συμφερόντων στη διανομή ευρωπαϊκών πόρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!