Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Παμφυλία Ταναϊλίδη: H πρωτοπόρος Ελληνίδα ηθοποιός του Αζερμπαϊτζάν
[CNN Greece]: Παμφυλία Ταναϊλίδη: H πρωτοπόρος Ελληνίδα ηθοποιός του Αζερμπαϊτζάν

[CNN Greece]: Παμφυλία Ταναϊλίδη: H πρωτοπόρος Ελληνίδα ηθοποιός του Αζερμπαϊτζάν

Στην Ελλάδα και σε μεγάλο τμήμα του Ποντιακού Ελληνισμού το όνομα της δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Υπήρξε ωστόσο μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές του Ελληνισμού στον Καύκασο. Η ηθοποιός του θεάτρου Παμφυλία Ταναϊλίδη έκανε καριέρα στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία και έπεσε θύμα των σταλινικών διώξεων τη δεκαετία του 1930.

Η Παμφυλία Ταναϊλίδη γεννήθηκε το 1891 στην περιοχή Ζανγκεζούρ Ουγιέζντ, το οποίο ήταν τότε μέρος του κυβερνείου Ελιζαμπέταπολ της Ρωσίας. Παιδί Ποντίων, η οικογένεια της έφτασε εκεί από την πόλη Kαρς, σήμερα εντός της Τουρκίας και στη συνέχεια μετακόμισε στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Η ίδια εκτός από τα ελληνικά, τη μητρική της γλώσσα, μιλούσε την αζερική γλώσσα, τα γεωργιανά και τα ρωσικά.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας της ανέδειξε την τέχνη του χορού στα θέατρα. Λόγω των δυσκολιών της εποχής, δεν μπόρεσε να λάβει ειδική εκπαίδευση. Το λεπτό σώμα της ήταν καλοσχηματισμένο και παρουσίαζε επιδέξια μια ποικιλία ρυθμικών χορών από νεαρή ηλικία.

Η Παμφυλία Ταναϊλίδη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1905 ως μέλος θεατρικού θιάσου του Αζερμπαϊτζάν στην Τιφλίδα και ανήκε στους ιδρυτές αυτού του θεάτρου. Έπαιξε σε θεατρικά έργα στην αζερική και την ελληνική γλώσσα. Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Μπακού και ξεκίνησε να εργάζεται στο Κρατικό Ακαδημαϊκό Εθνικό Δραματικό Θέατρο του Αζερμπαϊτζάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!