Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Μεταξύ ηδονής και αλγηδόνος: «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα στο θέατρο «Σταθμός»
[CNN Greece]: Μεταξύ ηδονής και αλγηδόνος: «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα στο θέατρο «Σταθμός»

[CNN Greece]: Μεταξύ ηδονής και αλγηδόνος: «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα στο θέατρο «Σταθμός»

Ο Γάμος μας δίνει ένα ξεκάθαρο δείγμα της μεταλλικής γλώσσας του Ποντίκα: σκληρή στην εκφορά της, από τη μια πλευρά, με άκαμπτη δύναμη και αψύτητα στις λέξεις και, από την άλλη, ένας ήχος του λεκτικού μετάλλου ο οποίος ακούγεται αρκετά αργότερα, όταν έχει τελειώσει η εκφώνηση, όταν η φωνή έχει σιγήσει και αφήσει μόνο του το νόημα να πάλλεται και να αιωρείται πίσω από τα βλέμματα και τις πράξεις των προσώπων.

Αυτός ο απόηχος (ήχος από τον ήχο) και αυτές οι απονενοημένες πράξεις (νόημα από το σπαραγμένο νόημα) δεν είναι απλώς οι απόρροιες από τον συγγραφικό σαρκασμό, όπως έγραφαν οι κριτικές στη δεκαετία του ’80 και μπορεί να γράφουν και σήμερα. Ούτε είναι σημεία μιας καταγγελτικής πρόθεσης, η οποία θα εξαντλείτο σε ένα σηκωμένο δάκτυλο που δείχνει προς το ατομικό τραύμα και τις κοινωνικές πληγές. Ο απόηχος και το σπαραγμένο νόημα είναι πρωτίστως αυτό που δεν διαλύεται ύστερα από τη διακόρευση, αυτό που δεν ολοκληρώνεται με τη βίαιη διάσπαση της συνέχειας ενός ιστού και δεν εξαντλείται στη ρήξη ενός υμένα. Γιατί πίσω από τον υμένα σκίζονται τα σπλάχνα ενός πολιτισμού, μετά τον βιασμό ακολουθεί ο παραδαρμός για την κατάλυση του οίκου και την οικογένειας. Η ρήξη του υμένα οδηγεί σε έναν άρρωστο υμέναιο και ο άρρωστος υμέναιος εκκολάπτει εξ υπαρχής τραυματισμένες οικογένειες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!