Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Ιστορική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ: Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα
[CNN Greece]: Ιστορική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ: Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα

[CNN Greece]: Ιστορική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ: Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα

Μέρος της «περιουσίας» των ιθαγενών της Αμερικής , υπαγόμενη στο ομοσπονδιακό δίκαιο, χαρακτηρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Οκλαχόμα , το οποίο περιλαμβάνει και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, την Τάλσα .

Η απόφαση της Πέμπτης θεωρείται ορόσημο για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, σημαντικότερη εδώ και δεκαετίες, καθώς πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση χιλιάδων κρατικών διώξεων για σοβαρά εγκλήματα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτήν, τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί είναι υπό ομοσπονδιακή και όχι πολιτειακή δικαιοδοσία.

Επίσης αποτέλεσε την ευκαιρία για το Ανώτατο Δικαστήριο να σταθμίσει τα όρια της κυριαρχίας των φυλών και να επανεξετάσει τη φρικτή ιστορία εκτοπισμού των γηγενών φυλών της χώρας από τη γη τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλλαχθούν από κρατικούς φόρους.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα.

Η σημαντική απόφαση πάρθηκε με ψήφους 5-4 και αφορμή της στάθηκε μία υπόθεση βιασμού.

Η υπόθεση που άνοιξε τον δρόμο

Την υπόθεση έφερε στα δικαστήρια ο ιθαγενής Jimcy McGirt, ο οποίος καταδικάστηκε το 1997 για τον βιασμό ενός τρίχρονου κοριτσιού.

Ο 71 ετών σήμερα McGirt, μέλος της φυλής Σεμινόλε της Οκλαχόμα, κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της δίκης του και ζητώντας η υπόθεσή του να κριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι το έγκλημά του διαπράχτηκε στο έδαφος της ιστορικής φυλής των Muscogee (Creek).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!