Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Γιατί οι Αμερικανοί γκρεμίζουν τα αγάλματα των προγόνων τους
[CNN Greece]: Γιατί οι Αμερικανοί γκρεμίζουν τα αγάλματα των προγόνων τους

[CNN Greece]: Γιατί οι Αμερικανοί γκρεμίζουν τα αγάλματα των προγόνων τους

Οι πόλεις των ΗνωμένωνΠολιτειών έχουν σε αριθμό λιγότερα αγάλματα και μνημεία σε σχέση με τις πόλεις της Ευρώπης. Όμως η ύπαρξη ορισμένων από αυτά δεν είναι αποδεκτή από όλους.

Ο Τζέικ Μακ Γκρόου, συντονιστής δημόσιας διοίκησης στο William Winter Institute for Racial Reconciliation, μία δεξαμενή σκέψης που εργάζεται για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, μιλάει στο CNN Greece για την περίπλοκη ιστορία των αγαλμάτων στην Αμερική.

Εξηγεί ότι η ύπαρξη τους προέρχεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ομορφύνει τις πόλεις στο τέλος του Εμφύλιου Πολέμου στην Αμερική μεταξύ του 19ο και 20ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο, η χώρα ήταν διχασμένη ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και το μέλλον των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών ήταν ασαφές. Πόλεις του Βορρά έχτισαν μνημεία για να γιορτάσουν τη νίκη των Ενωτικών, αλλά δεν ήταν πολλά σε αριθμό για να μην εξαγριώσουν τους ηττημένους Νότιους της Συνομοσπονδίας.

Όμως στις πόλεις του Νότου, όπου οι λευκοί είχαν πληγεί από την ήττα, οι υπέρμαχοι της υπεροχής της λευκής φυλής ύψωσαν χιλιάδες αγάλματα στη μνήμη των πολιτικών, στρατιωτικών της πάλαι ποτέ Συνομοσπονδίας. Έτσι τα περισσότερα αγάλματα που βρίσκονται στον αμερικανικό Νότο έχουν ανεγερθεί προς τιμήν πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων που υποστήριζαν το καθεστώς δουλείας.

Για χρόνια υπήρχαν έντονες συζητήσεις στην Αμερική για την ύπαρξη αυτών των αγαλμάτων, όμως αυτές δεν έφταναν να γίνουν ζήτημα σε εθνικό επίπεδο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!