Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Bloomberg: Οι μεγάλες προσδοκίες του Ερντογάν για τη Λιβύη
[CNN Greece]: Bloomberg: Οι μεγάλες προσδοκίες του Ερντογάν για τη Λιβύη

[CNN Greece]: Bloomberg: Οι μεγάλες προσδοκίες του Ερντογάν για τη Λιβύη

Οι πρόσφατες κινήσεις του Ερντογάν στη Λιβύη δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας βλέπει τη χώρα της βόρειας Αφρικής ως κάτι πολύ περισσότερο από έναν ευάλωτο σύμμαχο. Τα σχέδια και οι φιλοδοξίες του βλέπουν πολύ πιο μακριά, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Η Λιβύη αυτή την εποχή μοιάζει με κράτος υπό κατασκευή. Το νέο πακέτο τουρκικών ανακοινώσεων και μέτρων υποδηλώνουν ότι οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζονται πλέον στην προστασία της επίσημης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), αλλά υποδηλώνουν ότι ο «σουλτάνος» επιθυμεί να παίξει ρόλο ισότιμου διαπραγματευτή με τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον στρατάρχη που αντιμάχεται τον αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της χώρας, Φαγέζ αλ- Σάρατζ.

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιτρέψει τις δυνάμεις της επίσημης κυβέρνησης να αναχαιτήσει τις επιθέσεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ.

Ωστόσο η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση πυρός, τον βασικό υποστηρικτή του στρατάρχη Χαφτάρ.

Επέκταση επιρροής

Η υπαναχώρηση του Χαφτάρ προς τα ανατολικά έδωσε το δικαίωμα στον Ερντογάν να υπερηφανεύεται δημοσίως για την πολιτική του. Πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της στη Λιβύη. Μολονότι τονίζει την μακροχρόνια δέσμευσή της, η Άγκυρα αναζητά την πολιτική και στρατιωτική κάλυψη της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, ζητώντας από την Αμερική και το ΝΑΤΟ να δράσουν πιο ενεργά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!