Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [CNN Greece]: Άλκη Ζέη: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας λογοτέχνιδας
[CNN Greece]: Άλκη Ζέη: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας λογοτέχνιδας

[CNN Greece]: Άλκη Ζέη: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας λογοτέχνιδας

Η πολυαγαπημένη παιδική συγγραφέας, ο άνθρωπος που έκανε εκατομμύρια παιδιά, εφήβους και ενήλικες να αγαπήσουν τα βιβλία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 97 ετών , το βράδυ της Πέμπτης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο σε περισσότερες από 20 γλώσσες, τα έργα της εμπνέονταν από προσωπικές της εμπειρίες, παράλληλα με ιστορικά γεγονότα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό «Το καπλάνι της βιτρίνας», γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα, με συνεχείς επανεκδόσεις και αναρίθμητες μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Αποτελεί έργο-σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, όντας το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, πιο συγκεκριμένα στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!