Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ζούγκλα]: Το ΣΤΕ δικαιώνει τις τράπεζες για τη φορολόγηση των ζημιογόνων μετοχών
[Ζούγκλα]: Το ΣΤΕ δικαιώνει τις τράπεζες για τη φορολόγηση των ζημιογόνων μετοχών

[Ζούγκλα]: Το ΣΤΕ δικαιώνει τις τράπεζες για τη φορολόγηση των ζημιογόνων μετοχών

Δικαιώνονται οι τράπεζες από το Συμβούλιο της Επικρατείας στη μάχη τους να μη… φορολογούνται στις περιπτώσεις πώλησης ζημιογόνων μετοχών. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η νομοθεσία του 2009 επιτρέπει τη φορολόγηση της πώλησης των μετοχών μόνο εφόσον είναι κερδοφόρα.
Όλα ξεκίνησαν μετά την προσφυγή Τράπεζας η οποία φορολογήθηκε με το ποσό των 305.000 ευρώ για πώληση μετοχών, η οποία όμως κατά την τράπεζα ήταν ζημιογόνα. Και δικαιώθηκε αφού το ΣτΕ ερμηνεύοντας τα άρθρα του Συντάγματος αλλά και τους νόμους που ίσχυαν κατά το 2009 -όταν άρχισε η δικαστική διαμάχη- έκρινε ότι «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλών τις μετοχές από τη μεταβίβαση αυτή, ενόψει της υπεραξίας τους».
Σύμφωνα με τους δικαστές του Β’ τμήματος, η επιβολή φόρου εισοδήματος, προϋποθέτει κερδοφόρα πώληση, είναι δε διάφορο το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και φορολόγησης της σχετικής περιουσιακής προσαύξησης. Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι δικαστές, «έπεται ότι, αν η πώληση τέτοιων μετοχών είναι ζημιογόνα για τον πωλητή, δεν γεννάται φορολογική οφειλή, βάσει του άρθρου 13 παρ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!