Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 5 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής
[Ζούγκλα]: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής

[Ζούγκλα]: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής

Την «Ημιτελή» συμφωνία, ένα από τα κορυφαία έργα συμφωνικής μουσικής που περιβάλλεται από ένα γοητευτικό μυστήριο, παρουσιάζει μεταξύ άλλων η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής στις 25 Απριλίου 2018.
Το έργο αυτό του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) αποτελείται από δύο μέρη και όχι από τα συνήθη τέσσερα. Μουσικολόγοι και ιστορικοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν αν αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή του Αυστριακού συνθέτη ή αν όντως το έργο έμεινε για διάφορους λόγους ανολοκλήρωτο. Έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες, όπως ότι ο Σούμπερτ δεν μπόρεσε να συνθέσει μια συνέχεια ανάλογης ποιότητας, ότι τον απορρόφησε η δημιουργία ενός άλλου έργου, ακόμη και ότι περιέπεσε σε κατάθλιψη λόγω της σύφιλης με την οποία διαγνώστηκε εκείνη την περίοδο. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα σπουδαίο, σκοτεινό έργο, το οποίο θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα του ρομαντισμού στη μουσική.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ακόμη την εισαγωγή από την πασίγνωστη και αγαπημένη όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) Ο μαγικός αυλός, καθώς και το Όγδοο κοντσέρτο για βιολί του Λουί Σπορ (1784-1859), ενός Γερμανού συνθέτη που, μετά τη μεγάλη επιτυχία του εν ζωή, πέρασε στην αφάνεια και πρόσφατα «ανακαλύφθηκε» ξανά. Ο ίδιος μάλιστα είναι και ο εφευρέτης του υποσιάγωνου, του εξαρτήματος που χρησιμεύει για να στηρίζεται το βιολί στο σαγόνι του βιολονίστα.
Η ΣΟΔΘ παρουσιάζει ακόμη το Nostalghia, έργο του ίσως πιο αναγνωρισμένου Ιάπωνα συνθέτη του 20ού αιώνα, Τόρου Τακεμίτσου (1930-1996), ο οποίος συνδύασε ανατολικά και δυτικά στοιχεία, καθώς και την αβανγκάρντ με την παράδοση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!