Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Πρωτοφανής οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
[Ζούγκλα]: Πρωτοφανής οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

[Ζούγκλα]: Πρωτοφανής οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «στον μεγαλύτερο οικονομικό πόλεμο στην ιστορία», θα υπάρξει «έντονη αντεπίθεση με αντίποινα», για τους αμερικανικούς δασμούς. Επισημαίνουν επίσης πως οι ΗΠΑ παραβαίνουν τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (WTO).
Η διακυβέρνηση Τραμπ, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 25% στις κινεζικές εισαγωγές 818 προϊόντων, αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή θεωρείται πως είναι το πρώτο στάδιο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει απειλήσει πως θα εξετάσει να επιβάλει δασμούς και στο σύνολο των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων η αξία των οποίων φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινωθεί ότι το Πεκίνο «δεν θα έριχνε τον πρώτο πυροβολισμό», αλλά τώρα πλέον είναι αναγκασμένο «να αντεπιτεθεί για να υπερασπισθεί ζωτικά συμφέροντα».
Επίσης θα ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ενώ θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με άλλες χώρες ώστε «από κοινού να εξασφαλισθεί το ελεύθερο εμπόριο».
Όπως προειδοποιούσαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με αυτήν την απόφαση, οι ΗΠΑ «είναι σαν να πυροβολούν το πόδι τους και να πληγώνουν τον κόσμο».

Το Πεκίνο προσπάθησε να αποκτήσει τη συμμαχία της Ευρώπης στον πρωτοφανή αυτόν οικονομικό πόλεμο, προσφέροντας «ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές του», αν πάρουν το μέρος της Κίνας στη διαμάχη. Ωστόσο η Ευρώπη απέρριψε την κινεζική πρόταση για οικονομική συμμαχία εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ανοίξει για πρώτη φορά εμπορικούς δρόμους σε ορισμένους τομείς σε Ευρωπαίους επενδυτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!