Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Ο Πολωνός πρωθυπουργός καταγγέλλει τους «τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ
[Ζούγκλα]: Ο Πολωνός πρωθυπουργός καταγγέλλει τους «τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ

[Ζούγκλα]: Ο Πολωνός πρωθυπουργός καταγγέλλει τους «τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επέκρινε εμμέσως χώρες όπως η Γερμανία για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες τους, εκτιμώντας πως συμπεριφέρονται σαν «τζαμπατζήδες» στο ΝΑΤΟ, την προηγουμένη μιας επίσκεψης στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επιπλήξει συχνά στο παρελθόν χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας και ιδιαίτερα τη Γερμανία, επειδή δεν έχουν τηρήσει ακόμη μια δέσμευση που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμμαχίας να δαπανούν για την άμυνά τους ένα ποσό που θα ισοδυναμεί με το 2% του Ακαθάριστού Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
«Ποιος θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή (του ΝΑΤΟ); Εκείνος που λέει ότι κάθε χώρα πρέπει να δαπανά το 2% για την άμυνα, για να υπάρχει μια αλληλεγγύη (μεταξύ των χωρών); Ή εκείνος που δεν πληρώνει δαπανώντας μόνο το 1%, αλλά ζει κάτω από την (κοινή) προστατευτική ασπίδα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Το Βερολίνο δαπανά λίγο πάνω από το 1% του γερμανικού ΑΕΠ στην άμυνα, ενώ η Βαρσοβία έχει φθάσει ήδη το κατώφλι του 2%.
«Εκείνος που δεν πληρώνει θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Δύσης», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Γενικότερα, επέκρινε την Ευρώπη λέγοντας ότι παίρνει «ελαφρά» τα θέματα άμυνας, απηχώντας τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!