Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Οι πισίνες ως κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας σε έναν τόμο με συναρπαστικές φωτογραφίες
[Ζούγκλα]: Οι πισίνες ως κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας σε έναν τόμο με συναρπαστικές φωτογραφίες

[Ζούγκλα]: Οι πισίνες ως κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας σε έναν τόμο με συναρπαστικές φωτογραφίες

«Είναι απλώς μια δεξαμενή νερού, αρκετά μεγάλη για να μπεις μέσα» συνοψίζει ο Φράνσις Χόντσον (Francis Hodgson) συγγραφέας του βιβλίου «The Swimming Pool in Photography» (Η Πισίνα στη Φωτογραφία).
Όμως, όπως αποδεικνύει η καλαίσθητη έκδοση με φωτογραφίες του, η σχέση μας με την πισίνα είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ότι με έναν χώρο που απλά ασκούμαστε ή χαλαρώνουμε.
Η πισίνα ήταν το σκηνικό για μείζονες κοινωνικές αλλαγές: προκάλεσε μια επανεκτίμηση του τι θεωρείται «ευπρεπές» για τις γυναίκες όσον αφορά τη συμπεριφορά και την ενδυμασία, δημιούργησε έναν νέο χώρο για την κοινωνική συναναστροφή των φύλων και βοήθησε να προωθηθεί νέο ιδανικό της γυναικείας ομορφιάς.
Το πού επιλέγει κάποιος να αφήσει την πετσέτα, αποκαλύπτει πολλά για το ποιος είναι: μέλος οικογένειας που απολαμβάνει διακοπές σε ένα θέρετρο, κάποιος που κάνει ηλιοθεραπεία δίπλα σε πισίνα σε σχήμα γάτας στο Μαϊάμι, ένας επισκέπτης σε υπαίθρια πισίνα του Λονδίνου. Η πισίνα είναι ο πόλος έλξης, αλλά η ιστορία είναι τα πρόσωπα που βουτούν στο νερό, και το πώς και το γιατί το κάνουν.
Οι πισίνες έγιναν γρήγορα σύμβολα κοινωνικής κατάστασης και πηγή πολλών διαφορετικών εμπειριών: αθλητισμό αναψυχής, χαλάρωση ή απλή ευχαρίστηση να βρίσκεται κάποιος στο νερό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι οι κινηματογραφιστές και οι φωτογράφοι συνεχώς επιστρέφουν στην πισίνα ως θέμα και σκηνικό, αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!