Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Πεθαίνουν οι παράκτιοι κέδροι στην Πάρο εξαιτίας παθογόνου μύκητα
[Ζούγκλα]: Πεθαίνουν οι παράκτιοι κέδροι στην Πάρο εξαιτίας παθογόνου μύκητα

[Ζούγκλα]: Πεθαίνουν οι παράκτιοι κέδροι στην Πάρο εξαιτίας παθογόνου μύκητα

Tα συμπεράσματα από το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διεξήχθη στην Έδεσσα (8 – 11 Οκτωβρίου 2017) επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο την αιτία του φαινομένου της νέκρωσης των κέδρων που εδώ και λίγα χρόνια έχει παρατηρηθεί σε παράκτιες περιοχές της Πάρου.
Ένας παθογόνος μύκητας το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Phomopsis juniperivora, έχει προσβάλλει τις παράκτιες φυτοκοινότητες κέδρων οι οποίες επιστημονικά ονομάζονται Juniperus macrocarpa και εμφανίζονται εξαιρετικά ευπαθείς στο συγκεκριμένο μύκητα.
Ο μύκητας που απομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά, πιστοποιήθηκε ως παθογόνο αίτιο της καταστροφής των κέδρων στο νησί.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε αρχικά στην ακτή Φιλιζίου της Νάουσας Πάρου έως την περιοχή της Σάντα Μαρίας και δυστυχώς φαίνεται να εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε δειγματοληψία που έγινε από επιστήμονες το 2014 σε προσβεβλημένα κλαδιά και η οποία επαναλήφθηκε μετά από τρία χρόνια, παρατηρήθηκε ότι τα φυτά που το 2014 εμφάνιζαν νέκρωση κλαδιών το 2017 είχαν δυστυχώς νεκρωθεί ολοκληρωτικά.
Ο εν λόγω καταστρεπτικός μύκητας που μεταδίδεται εύκολα ακόμη και μέσω του αέρα, είναι διαδεδομένος σε αρκετές περιοχές της Β. Αμερικής και του Καναδά και αποτελεί αλλόχθονο εισβάλλον είδος στην Ελλάδα. Προς τον παρόν ο μύκητας έχει καταγραφεί στην Πάρο και στη νήσο Χρυσή της Κρήτης (νότια της Ιεράπετρας) ενώ είναι πιθανόν να υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!