Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Περιφέρεια Αττικής: Προχωρά η έρευνα για την ποιότητα του νερού στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού
[Ζούγκλα]: Περιφέρεια Αττικής: Προχωρά η έρευνα για την ποιότητα του νερού στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού

[Ζούγκλα]: Περιφέρεια Αττικής: Προχωρά η έρευνα για την ποιότητα του νερού στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού

Στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων της λεκάνης του Ασωπού, αποσκοπεί εξειδικευμένη έρευνα, προϋπολογισμού 332.444 ευρώ, που θα εκπονήσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος είναι η απόκτηση βάσης δεδομένων για την προέλευση αλλά και την ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση των επιπέδων της ρύπανσης των υδάτων της λεκάνης του Ασωπού, στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, προκειμένου να προταθούν οι κατάλληλες δράσεις για τη βελτίωση ποιότητας των υδάτων.
Η υποβάθμιση των υδάτων του Ασωπού αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το οικοσύστημα, την υγεία, την κοινωνία και τις υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες. Ζήτημα το οποίο λόγω της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας και της έλλειψης περιορισμών για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, αποτέλεσε μέχρι σήμερα το αντικείμενο μελέτης διάφορων ομάδων. Τα αποτελέσματα των οποίων υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για εκτενή και συστηματική έρευνα.
Η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων σε συνδυασμό με τη χρήση εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής καθιστούν πλέον δυνατή την ανίχνευση και παρακολούθηση ρύπων με άγνωστη τοξικολογική δράση, που μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε ελέγχους ρουτίνας και δεν έχει εκτιμηθεί η συνεισφορά τους στη μόλυνση των υδάτων. Ειδικότερα, αντικείμενο του ερευνητικού έργου είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της λεκάνης (Ύδατα και ιζήματα του ποταμού, ύδατα του υπόγειου υδροφορέα στη λεκάνη του καθώς και πόσιμο νερό των πηγών της Μαυροσουβάλας), ώστε να αποκτηθεί μια ενδελεχής εκτίμηση των επιπέδων και της προέλευσης της ρύπανσης των υδάτων της λεκάνης του Ασωπού και γενικότερα της περιοχής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!