Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Οι Παλαιστίνιοι και το τραύμα της χαμένης πατρίδας
[Ζούγκλα]: Οι Παλαιστίνιοι και το τραύμα της χαμένης πατρίδας

[Ζούγκλα]: Οι Παλαιστίνιοι και το τραύμα της χαμένης πατρίδας

70 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι της διασποράς προσπαθούν να αναστήσουν την πατρίδα τους μέσα από τη γλώσσα. Οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ διατηρούν την ταυτότητά τους μέσα από την παράδοση.
«Μια πατρίδα έχουμε από λέξεις. Μίλα, μίλα, τον δρόμο μου με πέτρα πάνω στην πέτρα να στρώσω» έγραψε σε ένα ποίημά του ο Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούτ Νταρουίς. Σε μια φράση συμπύκνωσε όλη την ιστορία των Παλαιστινίων, που από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, πριν από ακριβώς 70 χρόνια, έγινε αφόρητη, μια ανθρώπινη τραγωδία. Είναι η χώρα που περιέγραψε στα ποιήματά του ο Νταρουίς, μια ασυνήθιστη χώρα, κάθε άλλο Γη της Επαγγελίας. «Ταξιδεύουμε με τα σκεπασμένα αμάξια των ψαλμών, κοιμόμαστε στων προφητών τη σιωπή, καταγόμαστε από τη λέξη των γύφτων».
Τι σημαίνει να ζεις χωρίς πατρίδα;
Το μήνυμά του είναι σαφές. Μετά την αναγκαστική έξοδο από την παλαιά τους πατρίδα το 1948, που υπαγορεύτηκε από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι στην ουσία είχαν μόνο μια πατρίδα, τη γλώσσα τους και υπό την ευρύτερη έννοια τον πολιτισμό τους. Κουβαλούν τις μνήμες μέσα τους «με τα σκεπασμένα αμάξια των ψαλμών» και είναι πια αναγκασμένοι να οριοθετούν την πατρίδα τους με διαφορετικό τρόπο. Αλλά αυτό γίνεται σχεδόν πάντα με τη γλώσσα, υπονοούσε ο Νταρουίς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!