Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Το ντοκιμαντέρ «Σινασός – Τοπογραφία της μνήμης» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
[Ζούγκλα]: Το ντοκιμαντέρ «Σινασός – Τοπογραφία της μνήμης» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

[Ζούγκλα]: Το ντοκιμαντέρ «Σινασός – Τοπογραφία της μνήμης» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 24 Απριλίου (ώρα 19.00), θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σινασός – Τοπογραφία της μνήμης» (1997, 61’), σε σενάριο-σκηνοθεσία Τίμωνα Κουλμάση και Ηρούς Σιαφλιάκη.
Το ντοκιμαντέρ ανατρέχει στην Ιστορία και με αφετηρία το παράδειγμα της Σινασού, μια πόλης στην Καππαδοκία όπου ζούσαν για χρόνια Έλληνες και Τούρκοι μαζί, εξετάζει τους μηχανισμούς που οδηγούν στον εθνικισμό και το μίσος.
Το 1923, μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και στο όνομα της ιδέας του έθνους, με τη συναίνεση των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφασίστηκε η πρώτη οργανωμένη μεταξύ δύο κρατών εθνική εκκαθάριση του εικοστού αιώνα. Κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, 1.500.000 Έλληνες εγκαταλείπουν την Τουρκία και άλλοι 400.000 Τούρκοι υποχρεώνονται να φύγουν από την Ελλάδα. Με ιστορίες Τούρκων σημερινών κατοίκων της Σινασού αλλά και μαρτυρίες των τελευταίων Ελλήνων που έζησαν αυτήν την τραγωδία και των απογόνων τους, το ντοκιμαντέρ ανασυγκροτεί τη μνήμη της καθημερινής ζωής των δύο λαών που παρά τις διαφορές τους έζησαν για αιώνες μαζί στην Μικρά Ασία.
Η ταινία έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Α’ Κρατικό βραβείο Ελλάδος (1998), το Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1997), και το Α’ Βραβείο Ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ, στο Στρασβούργο (2001).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!