Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ζούγκλα]: Μνημόνιο συνεργασίας για την αντισεισμική θωράκιση έργων τέχνης
[Ζούγκλα]: Μνημόνιο συνεργασίας για την αντισεισμική θωράκιση έργων τέχνης

[Ζούγκλα]: Μνημόνιο συνεργασίας για την αντισεισμική θωράκιση έργων τέχνης

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί, τα τσουνάμι και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, καταγράφουν αυξητική τάση, την ίδια ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.
Για να προετοιμαστούν για αυτήν την πραγματικότητα, το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες, η ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν τα μουσεία να προστατεύσουν τις συλλογές τους από σεισμούς, σε ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υπογράφηκε τον Φεβρουάριο.
Το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζονται για εκθέσεις από το 2011, οπότε και υπέγραψαν συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι δύο θεσμοί -οι οποίοι εδρεύουν σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές και ειδικότερα σε σεισμούς- συνεργάζονται επισήμως σε ένα κοινό έργο.
Σκοπός της κοινής προσπάθειας είναι να αναπτυχθούν βελτιώσεις στα αντικραδασμικά στηρίγματα και ειδικές βάσεις -σήμα κατατεθέν του Γκετί- οι οποίες εμποδίζουν τα σπάνια και ανεκτίμητα αντικείμενα τέχνης από το να πέφτουν από τις προθήκες τους. Κατά την ολοκλήρωση της συνεργασίας, θα κατασκευαστεί ένα νέο πρωτότυπο, το οποίο θα ενσωματώνει τις βελτιώσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έρευνας.
Ο κ. ΜακΚένζι Λόρι, συντηρητής έργων τέχνης και κατασκευαστής στηριγμάτων, εξήγησε μιλώντας στο «Αrtnet», ότι σε περίπτωση σεισμού οι συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Γκετί επιτρέπουν σε μία προθήκη να παραμείνει, ουσιαστικά, ακίνητη ενώ το έδαφος κουνιέται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!