Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 8 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: H ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ πάλι στο επίκεντρο διεθνούς αναταραχής
[Ζούγκλα]: H ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ πάλι στο επίκεντρο διεθνούς αναταραχής

[Ζούγκλα]: H ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ πάλι στο επίκεντρο διεθνούς αναταραχής

H ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και η υπογραφή του για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, σημαίνει την ντε φάκτο επίσημη αναγνώριση της ιερής πόλης για τρεις θρησκείες, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται το διεθνές καθεστώς που εφαρμοζόταν επί 70 χρόνια. Για πολλούς σημαίνει και τον τερματισμό των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος.
Το σχέδιο του 1947 του ΟΗΕ για τη δημιουργία στην Παλαιστίνη δύο κρατών, αραβικού και εβραϊκού, προέβλεπε μία «αυθύπαρκτη», «διεθνή» Ιερουσαλήμ.
Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος που ακολούθησε το 1948 και οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, διέψευσε όμως το όραμα του ΟΗΕ.
Μετά το τέλος των εχθροπραξιών, το 1949, ζώνη εκεχειρίας είχε χωρίσει την πόλη στα δύο, με το Ισραήλ να αναλαμβάνει τον έλεγχο του δυτικού μισού της πόλης και την Ιορδανία το ανατολικό μισού – που περιελάμβανε και την Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων.
Ολόκληρη η Ιερουσαλήμ προσαρτήθηκε από τους Ισραηλινούς, πριν 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, μετά την κατάληψη του ανατολικού τομέα της, που ως τότε ανήκε στην Ιορδανία. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη από τον διεθνή νόμο και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.
Το 1980, το Κνέσετ (ισραηλινή Βουλή) ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ «πλήρη και ενιαία πρωτεύουσα τού Ισραήλ».
Αμέσως, τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν άκυρο το νόμο, καλώντας για την άμεση απομάκρυνση όσων πρεσβειών είχαν απομείνει στην πόλη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!