Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Τι γίνεται με την Πορτογαλία;
[Ζούγκλα]: Τι γίνεται με την Πορτογαλία;

[Ζούγκλα]: Τι γίνεται με την Πορτογαλία;

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας θεωρεί ότι δικαιώνεται με την πολιτική απεμπλοκής από τη λιτότητα. Οι αριθμοί, ωστόσο, άλλα λένε. Το χρέος ανήλθε στο 133% και η αύξηση των φόρων αποθαρρύνει ξένους επενδυτές.
O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Το τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη «έτρεξε» με 1,6% του ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας είναι σταθερό στο 10% εδώ και καιρό και η χώρα έχει επιστρέψει άλλη μία δόση του χρέους της. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτό ικανοποιεί ακόμη και την Ε.Ε.
Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που ανησυχεί τους οικονομολόγους. Το δημόσιο χρέος έχει σκαρφαλώσει στο 133,1% του ΑΕΠ, οι τόκοι δανεισμού άγγιξαν το 4%, οι τράπεζες δεν λειτουργούν και η οικονομία χρειάζεται επειγόντως επενδυτές.
Άρα, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει «στον σωστό δρόμο». «Δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία, αλλά η τελευταία ανάπτυξη της οικονομίας αποδίδεται στην τουριστική κίνηση του καλοκαιριού» λέει στην προσπάθειά της να δώσει μια εξήγηση η Αουρόρα Τεϊξέρα, καθηγήτρια Οικονομίας.
Λόγω της παγκόσμιας αστάθειας ανθίζει η τουριστική βιομηχανία στην Πορτογαλία. Τουρίστες και επισκέπτες σε εκθέσεις πλημυρίζουν τη χώρα και ξοδεύουν πολλά χρήματα. Ωστόσο, τον χειμώνα η εικόνα είναι διαφορετική και, το βασικό, η Πορτογαλία χρειάζεται πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!