Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
34 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
33 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ζούγκλα]: Δύο κολοσσοί ψάχνουν για υδρογονάνθρακες
[Ζούγκλα]: Δύο κολοσσοί ψάχνουν για υδρογονάνθρακες

[Ζούγκλα]: Δύο κολοσσοί ψάχνουν για υδρογονάνθρακες

Υψηλού επιπέδου συναντήσεις είχαν στην Αθήνα, ανώτατα στελέχη των δύο πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και της γαλλικής Total με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, με επίκεντρο τη διενέργεια των απαιτουμένων ερευνών σε υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κυρίως νοτίως της Κρήτης.
Οι δύο εταιρείες στις επαφές τους συνοδεύτηκαν και από τα ΕΛΠΕ αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αναμένεται ίδρυση κοινοπραξίας μεταξύ αυτών των τριών εταιρειών.
Επισημαίνεται από τους αρμοδίους και μάλιστα με επιμονή ότι οι εταιρείες ExxonMobil και Total είναι οι μόνες οι οποίες προέβησαν σε αγορά των δεδομένων που προέκυψαν από τις προκαταρκτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτό το στοιχείο πιστοποιεί και το πολύ σοβαρό ενδιαφέρον των δύο αυτών εταιρειών για τη διερεύνηση και στη συνέχεια εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ελλάδα.
Επίσης επισημαίνεται αρμοδίως πως τόσο η ExxonMobil όσο και η Total, ιδιαιτέρως η δεύτερη, έχουν ενεργοποιηθεί στην εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, με την Total να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τεστ καύσης στο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί νοτιοανατολικά της Πάφου. Σημειώνεται πως αυτό το οικόπεδο είναι και το επίμαχο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας όσον αφορά τις αδικαιολόγητες αιτιάσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυπριακή κυριαρχία στην δική της ΑΟΖ. Αυτό το οικόπεδο αποτελεί και τον στόχο των ναυτικών «γυμνασίων» που πραγματοποίησε πολύ πρόσφατα η Τουρκία στη περιοχή, ενώ πλησίον του οικοπέδου της Total επιχειρούσε μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» της Τουρκίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!