Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Deutsche Welle: Τι μπορεί να κομίσουν οι έρευνες για τα χημικά όπλα;
[Ζούγκλα]: Deutsche Welle: Τι μπορεί να κομίσουν οι έρευνες για τα χημικά όπλα;

[Ζούγκλα]: Deutsche Welle: Τι μπορεί να κομίσουν οι έρευνες για τα χημικά όπλα;

Πολλά, απαντά ο Ραλφ Τραπ, ειδικός σε θέματα χημικών και βιολογικών όπλων. Υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να σβηστούν ίχνη μέσα σε μια εβδομάδα. Στο θέμα της απόδοσης ευθυνών χρειάζεται ωστόσο ευρύτερη έρευνα.
Εάν δεν προκύψει κάτι νεότερο η ομάδα επιθεωρητών από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων ξεκινά από αύριο Τετάρτη το έργο εντοπισμού χημικών και άλλων ουσιών που έριξαν, όπως πιθανολογεί η Δύση, στις 7 Απριλίου ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Οι έρευνες μπορεί να φέρουν στο φως σημαντικά ευρήματα, υποστηρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Ραλφ Τραπ, ειδικός στον τομέα χημικών και βιολογικών όπλων, ο οποίος σήμερα συμβουλεύει τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανάλογα θέματα. Και αυτό δεν αλλάζει ακόμη και μια εβδομάδα μετά τη χρήση τέτοιων όπλων.
«Δεν είναι εύκολο να σβηστούν τα ίχνη»

«Εννοώ ότι τα χημικά όπλα αφήνουν ίχνη στη φύση, τα οποία ανιχνεύονται ακόμη και μετά από μια εβδομάδα. Αλλά υπάρχουν και θύματα, υπάρχουν άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν. Και υπάρχουν και νεκροί. Μπορούν να γίνουν βιολογικές και ιατρικές έρευνες, να ληφθούν δείγματα, τόσο σε αυτοψίες, όσο και από τα θύματα, δείγματα αίματος για παράδειγμα. Όλα αυτά αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία. Άρα είναι ακόμη δυνατόν να βρεθούν στοιχεία».
Ο Ραλφ Τραπ προσθέτει ότι σε αυτήν τη διαδικασία υπάρχουν βέβαια και περιορισμοί και αμφιβολίες για το εάν οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε σημεία, που εκείνοι θέλουν και αν έχουν τον χρόνο να το κάνουν, αλλά υποστηρίζει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδιαίτερα στην περίπτωση των χημικών όπλων, να «σβηστούν» τα ίχνη τους, διότι πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη για την οποία το διάστημα της μιας εβδομάδας δεν αρκεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!