Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Χαστούκι στην Τουρκία από την Κομισιόν
[Ζούγκλα]: Χαστούκι στην Τουρκία από την Κομισιόν

[Ζούγκλα]: Χαστούκι στην Τουρκία από την Κομισιόν

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της ΕΕ και των Ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την πιο σκληρή και αρνητική έκθεση που έχει γίνει για τη γείτονα, από το 2005 οπότε και καθιερώθηκε ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός θεσμός, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η υποψηφιότητα της Τουρκίας απομακρύνθηκε με γιγαντιαία βήματα».
Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».
Στην έκθεση θίγεται επίσης το ζήτημα της απελευθέρωσης όλων των φυλακισμένων δημοσιογράφων, θίγονται θέματα δικαιοσύνης, εξουσίας, ζητείται να σταματήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το πραξικόπημα, καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, σεβασμού στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!