Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Αρχειοθήκη Καρούσου: Τρεις σημαντικές εκδηλώσεις σε Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα
[Ζούγκλα]: Αρχειοθήκη Καρούσου: Τρεις σημαντικές εκδηλώσεις σε Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα

[Ζούγκλα]: Αρχειοθήκη Καρούσου: Τρεις σημαντικές εκδηλώσεις σε Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα

Η δράση της Αρχειοθήκης Καρούσου για το 2018 αποτελείται από τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, την Αγγλία και την Ελλάδα, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στην ετήσια αυτή δράση, έχει απονεμηθεί η ετικέτα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (EYCH). Ο σκοπός της είναι να εισαγάγει στο κοινό, για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, στην καθολική εμπειρία της πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημειακού Βυζαντινού πολιτιστικού αποθέματος της Αρχειοθήκης, με τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών.
Μέσω αυτής της εμπειρίας αποκαλύπτεται η δύναμη της οικονομίας της εικόνας και η αξία που έχει για τις σχέσεις των λαών και την πολιτιστική αναφορά τους. H δημιουργική χρήση του ζωντανού αρχείου ανοίγει νέες προοπτικές στον πολιτισμό και τον κοινωνικό ιστό εν γένει. Για τον σκοπό αυτό, ανακοινώνεται η έναρξη της λειτουργίας του Παρεκκλησίου Καρούσου, η μοναδική ψηφιακή εμπειρία του μνημειακού θησαυρού της τέχνης σε ένα θόλο με θέαση 3600 που προσομοιώνει τον βυζαντινό τρούλο.
Αυτή η εμπειρία έχει σχεδιαστεί για να υπενθυμίσει τη μεγαλοπρέπεια της συλλογικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιτακτική ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με αυτή, όχι ως μουμιοποιημένο αντικείμενο αλλά ως ζωντανή, μεταβλητή οντότητα, πάντα με σεβασμό στον μνημειώδη χαρακτήρα της. «Αντιμετωπίζουμε μια πολιτιστική Ρουάντα, τόσο στην απτή όσο και στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!