Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου μειώνουν τη θρεπτική αξία του ρυζιού
[Ζούγκλα]: Τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου μειώνουν τη θρεπτική αξία του ρυζιού

[Ζούγκλα]: Τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου μειώνουν τη θρεπτική αξία του ρυζιού

Οι ολοένα υψηλότερες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μειώνουν σταδιακά τη θρεπτική αξία του ρυζιού, βασικής τροφής για περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, με συνέπεια να απειλείται η υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το ρύζι που καλλιεργείται σε συνθήκες αυξημένου ατμοσφαιρικού διοξειδίου, έχει μειωμένες τέσσερις σημαντικές βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β5, Β9), λιγότερη πρωτεΐνη και επίσης λιγότερα άλλα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα, που πραγματοποίησαν έρευνα με 18 κοινές ποικιλίες ρυζιού, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances». Οι πειραματικές καλλιέργειες ρυζιού έγιναν με τεχνητά αυξημένα επίπεδα διοξειδίου (568 έως 590 ppm), όπως αυτά που αναμένονται στο δεύτερο ήμισυ του αιώνα μας.
Διαπιστώθηκε ότι, όταν υπάρχει αυξημένο διοξείδιο στον αέρα, τα μέσα επίπεδα βιταμίνης Β1 (θειαμίνης) στο ρύζι είναι μειωμένα κατά 17%,1, της Β2 (ριβοφλαβίνης) κατά 16,6%, της Β5 (παντοθενικού οξέος) κατά 12,7% και της Β9 (φυλλικού οξέος) κατά 30,3%. Η κλιματική αλλαγή δεν μεταβάλλει τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνης) και του ασβεστίου, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε.
Επίσης, το αυξημένο διοξείδιο μειώνει κατά περίπου 10% το επίπεδο της πρωτεΐνης, κατά 8% του σιδήρου και κατά 5% του ψευδαργύρου, που περιέχει το ρύζι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!