Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [WomenOnly]: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη
[WomenOnly]: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

[WomenOnly]: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Μήπως αισθάνεσαι πεσμένη μετά από ένα πιάτο μακαρόνια;

Μπορεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές αγάπες για πολλούς, αλλά για μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού, η γλουτένη κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη σε σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι και μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη στη χώνεψη για μερικούς ανθρώπους, λέει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στη Σχολή Ιατρικής του NYU. Η πιο γνωστή ομάδα αυτών είναι όσοι έχουν κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί μόνιμη βλάβη στο λεπτό έντερο. Επηρεάζει περίπου το ένα στα 100 άτομα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοιλιακής Νόσου.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ομάδα που επηρεάζονται από τη γλουτένη: τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτά τα άτομα – που αντιπροσωπεύουν το 0,5 έως 13 τοις εκατό του πληθυσμού σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες- έχουν τα περισσότερα από τα συμπτώματα της κοιλιακής νόσου αλλά δεν παρουσιάζουν καμία από τις σωματικές αλλαγές, όπως βλάβη στο λεπτό έντερο και τον υποσιτισμό, λέει η De Latour. Όμως, αντίθετα με την κοιλιοκάκη, η οποία μπορεί να διαγνωστεί καθαρά, δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη. “Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι καλά κατανοητή από την ιατρική κοινότητα, αλλά δεν πρέπει να απορριφθεί ως ψυχολογική πάθηση ή απλώς μανία”, λέει η De Latour.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: WOMEN ONLY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!