Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
24 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Usay]: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο Ιλιέσκου
[Usay]: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο Ιλιέσκου

[Usay]: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο Ιλιέσκου

Ο πρώην πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην υπόθεση-ποταμό της περιόδου που ακολούθησε την αντικομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στο Βουκουρέστι η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι διώξεις αυτές αφορούν εσκεμμένα μέτρα «αντιπερισπασμού» που ελήφθησαν μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, της Έλενα Τσαουσέσκου, οι οποίοι δικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέσθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέτρα αυτά, καθώς ενίσχυαν τότε «την τρομοκρατική ψύχωση πού είχε φθάσει σε παροξυσμό μεταξύ των στρατιωτικών και των ένοπλων πολιτών», οδήγησαν κυρίως σε πολυάριθμες καταστάσεις «αδελφοκτόνων πυρών».

Ο Ίον Ιλιέσκου «δέχθηκε και επικύρωσε μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα, ορισμένα από τα οποία είχαν προφανή χαρακτήρα αντιπερισπασμού», σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Η εν λόγω ανακοίνωση συνιστά έναν νέο σταθμό σ’ αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2015, όμως άνοιξε και πάλι το 2016 με απόφαση του Εφετείου.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων διώκονται επίσης για έκδοση «διαταγών» και δημοσιοποίηση πληροφοριών «αντιπεριπασμού» αντιστοίχως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ιωσήφ Ρους, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διώκεται σε σχέση με τον θάνατο 48 ανθρώπων στο αεροδρόμιο του Οτοπένι (κοντά στο Βουκουρέστι) στις 23 Δεκεμβρίου 1989, όταν στρατιωτικοί του υπουργείου Άμυνας και της Σεκουριτάτε (η μυστική πολιτική αστυνομία) αντάλλαξαν πυρά εξαιτίας σύγχυσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: USAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!