Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Usay]: Εξτρατζήδες: Η νέα… εργατική φυλή της Ελλάδας
[Usay]: Εξτρατζήδες: Η νέα… εργατική φυλή της Ελλάδας

[Usay]: Εξτρατζήδες: Η νέα… εργατική φυλή της Ελλάδας

Σε εύκολα θύματα μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε μία αγορά εργασίας που είναι απορυθμισμένη.

Με την απειλή της ανεργίας στο δυσθεώρητο 23% σχεδόν όλα επιτρέπονται: υπάλληλοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες προσλαμβάνονται το πρωί κι απολύονται το βράδυ, άλλοι βρίσκουν δουλειά σε καταστήματα και επειδή μένουν μακριά και αναγκάζονται να εργάζονται και στο κενό τους ή πολλοί συναινούν με το ζόρι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ακόμη περισσότεροι πιάνουν δουλειά και σχολάνε εκτός ωραρίου.

Όλα αυτά χωρίς να λογαριάζονται η «μαύρη» ή ατελώς δηλωμένη εργασία και οι στρατιές των απλήρωτων, που ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ. «Εντατικοποιούν την εργασία μέχρις εξαντλήσεως για να αποφύγουν τις προσλήψεις και να κρατούν το εργατικό κόστος χαμηλά» εξηγούν συνδικαλιστές.

Κάπως έτσι, οι… «εξτρατζήδες» τείνουν να γίνουν η νέα εργασιακή φυλή της Ελλάδας!

Ειδικότερα, πρόκειται για εργαζόμενους της μίας ημέρας που απασχολούνται όλη τη σεζόν σε καταστήματα διασκέδασης, ξενοδοχεία, εστιατόρια. Προσλαμβάνονται το πρωί κι απολύονται το βράδυ ή με συμβάσεις διαλείπουσας εργασίας και συνήθως «φαίνονται» για λίγες μέρες την εβδομάδα. Είναι -οι λεγόμενοι- εργαζόμενοι σε… αναμονή.

Ονομάζονται «εξτρατζήδες» στην «πιάτσα», επειδή περιμένουν πάνω από ένα τηλέφωνο για το μεροκάματο και είναι μια ζωή στην αβεβαιότητα. Δεν δικαιούνται αποζημίωση και από δώρα μόνον ότι τους αναλογεί…

«Είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε καθεστώς επισφάλειας» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού, Παναγιώτης Προύντζος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: USAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!