Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 16 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tvxs]: Σερβία, η «πίσω πόρτα» του Πεκίνου για την ΕΕ
[Tvxs]: Σερβία, η «πίσω πόρτα» του Πεκίνου για την ΕΕ

[Tvxs]: Σερβία, η «πίσω πόρτα» του Πεκίνου για την ΕΕ

Η Σερβία βρίσκεται εν μέσω μιας μεταμόρφωσης, η οποία, όπως ο Πρόεδρός της Αλεξαντάρ Βουτσιτς υποσχέθηκε, θα βάλει ένα τέλος στην απομόνωσή της και θα ανοίξει την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σέρβος Πρόεδρος όμως δεν ποντάρει μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε έναν παλαιό σύμμαχο από την ανατολή: Την Κίνα.

Η Σερβία, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από επτά εκατομμύρια ανθρώπους, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Για αυτό τον λόγο ίσως για πολλούς να φαντάζει λίγο ουτοπικό το σενάριο να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στο σχέδιο της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της στην Γηραιά Ήπειρο. Όμως οι μακροχρόνιες συμμαχικές σχέσεις, σε συνδυασμό με την γεωγραφική της τοποθεσία, έχουν καταστήσει το Βελιγράδι κεντρικό σταθμό του Πεκίνου στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Από τη μία τα κίνητρα της Σερβίας είναι ευδιάκριτα. Το Βελιγράδι υπολογίζει στις επενδύσεις και στις υποδομές, κάτι που χρειάζονται επειγόντως. Από την άλλη πλευρά για την Κίνα, τα κίνητρα είναι πιο δυσανάγνωστα. Όμως ένα είναι σαφές: Το Πεκίνο χτίζει γερές επαφές με κράτη της ανατολικής Ευρώπης, που στο μέλλον πιθανότατα θα είναι επίσημα μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico, η Κίνα τα τελευταία χρόνια δανείζει χρήματα στη Σερβία για το οτιδήποτε: Από μια γέφυρα των 170 εκατομμυρίων ευρώ εώς και 700 εκατομμύρια για ένα εργοστάσιο παραγωγής θερμικής ενέργειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!