Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
26 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
28 °C 6 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Tvxs]: Νέα δεδομένα για τον μυστηριώδη αφανισμό των κατοίκων του νησιού του Πάσχα
[Tvxs]: Νέα δεδομένα για τον μυστηριώδη αφανισμό των κατοίκων του νησιού του Πάσχα

[Tvxs]: Νέα δεδομένα για τον μυστηριώδη αφανισμό των κατοίκων του νησιού του Πάσχα

Αυτό που οδήγησε στην κατάρρευση ενός αρχαίου πολιτισμού στο νησί του Πάσχα, μια απομακρυσμένη έκταση άγριας φύσης που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής, είναι από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι κάτοικοι Rapa Nui που ζούσαν στο νησί οδηγήθηκαν σε μια οικολογική αυτοκτονία, κατέστρεψαν δηλαδή απερίσκεπτα το περιβάλλον τους, εξάντλησαν όλους τους φυσικούς τους πόρους και τελικά έμειναν χωρίς φαγητό. Είναι όμως τελικά προκάλεσε  αυτός ο λόγος που οδήγησε στην κατάρρευση τους;  Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physical Anthropology, διαφωνεί με αυτή την άποψη, δείχνοντας ότι ο αρχαίος πληθυσμός μπόρεσε να προσαρμοστεί στις σκληρές συνθήκες του νησιού με μια πιο ισορροπημένη χρήση των πόρων.

Το νησί του Πάσχα, γνωστό για τα μεγάλα πέτρινα αγάλματα του, συχνά χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία για το πώς η ανυπολόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή και στην κατάρρευση μιας ανθηρής κοινότητας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτές οι “Μαλθουσιανές” προσεγγίσεις άρχισαν σταδιακά να αποδυναμώνονται εξαιτίας νέων ευρημάτων.  Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο αρουραίος του Ειρηνικού εισήχθη στο νησί λίγο μετά την αποικιοκρατία του, κάπου στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι αρουραίοι εκτιμάται πως μπορεί να έχουν συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ανθρώπους στην καταστροφή των τεράστιων φοινικοδασών της περιοχής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!