Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
26 °C 11 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tvxs]: Mολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
[Tvxs]: Mολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

[Tvxs]: Mολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Εκατομμύρια αυγά έχουν απομακρυνθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αφότου ανακαλύφθηκε ότι είχαν μολυνθεί με το δυνητικά επιβλαβές παρασιτοκτόνο fipronil. Το fipronil χρησιμοποιείται συνήθως για την απαλλαγή από ψύλλους, ψείρες και τσιμπούρια, αλλά έχει από απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα κοτόπουλα.

Το παρασιτοκτόνο εισέβαλε αρχικά στην τροφική αλυσίδα της Ολλανδίας, που διαθέτει μία από της μεγαλύτερες βιομηχανίες αυγού στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι σήμερα, που να αποδεικνύουν ότι έχει βλάψει κανέναν.

Τι είναι το fipronil και πόσο επιβλαβές είναι για τον άνθρωπο;

Το fipronil είναι ένα δημοφιλές παρασιτοκτόνο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την αποπαρασίτωση των κατοικίδιων, όπως τα σκυλιά και οι γάτες. Είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία των κόκκινων ψειρών, που συναντάμε συνήθως στα πουλερικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι το fipronil είναι «μέτρια τοξικό» στους ανθρώπους αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στα νεφρά, το συκώτι και τους θυρεοειδείς αδένες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, ζάλη και επιληπτικές κρίσεις, αν και τα συμπτώματα του είναι αναστρέψιμα, σύμφωνα με τον Ολλανδικό Οργανισμό Τροφίμων, NOVA.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!