Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Tvxs]: «Ιερή Αναρχία»: Σκέψεις στο Πνεύμα των Βογόμιλων
[Tvxs]: «Ιερή Αναρχία»: Σκέψεις στο Πνεύμα των Βογόμιλων

[Tvxs]: «Ιερή Αναρχία»: Σκέψεις στο Πνεύμα των Βογόμιλων

Νιώθοντας βαθιά μέσα μου γνωστικιστής  -αν και σε ένα άλλο βαθμό α-γνωστικιστής, όσο και συγκρητιστής– και σε αυτή την βαθιά -αντιφατική- πίστη μου, στηρίζω και την έλξη που μου ασκεί το αιρετικό Ισλάμ, οι Σούφι, οι Δερβίσηδες, οι Μπεκτασί, διάβασα με πάθος το νέο βιβλίο του Γιώργου Στάμκου Οι πρόδρομοι των Βογόμιλων: Στη Σκιά του Άλλου Θεού. Σε αυτό το σημείωμα θα συνεχίσω την αναστοχαστική ανάγνωση του βιβλίου και θα δημοσιεύσω κάποιες περαιτέρω σκέψεις, ενταγμένες όμως σε μια συνολικότερη λογική, που υπερβαίνει τα θέματα που συζητάει το βιβλίο του Γιώργου Στάμκου. Γράφει ο Δημήτρης Σκάλτσας Αργυρός.

Από την αταξική στην ταξική κοινωνία

Δεν ξεκίνησαν και ούτε εξελίχθησαν όλα αυτόματα και κυρίως γραμμικά: Ήταν όμως κάπου στην Νεολιθική Εποχή –σε μια χρονική περίοδο χιλιάδων ετών- που την θέση της πρωτόγονης αταξικής κοινωνίας, την παίρνει η ταξική κοινωνία. Η ανάμνηση αυτή της πρώτης αταξικής κοινωνίας έχει περάσει σε όλες τις θρησκευτικού/φιλοσοφικού τύπου αναγνώσεις περί αρχικής παραδεισένιας και ιδεατής κατάστασης.

‘Ύστερα ήρθε η βάρβαρη εποχή του χαλκού και η ακόμη πιο βάρβαρη εποχή του σιδήρου, με τους  ισχυρούς να σκλαβώνουν τους ανίσχυρους. Τα πράγματα άρχισαν να ισορροπούν στην κλασική Ελληνική αρχαιότητα: Με την δικαιοσύνη, την Ύβρη και την Νέμεση να αγωνίζονται για το πια αξία, για το πια δύναμη θα κυριαρχήσει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!