Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tvxs]: Γιατί το ιταλικό δημοψήφισμα είναι τόσο κρίσιμο για Ιταλία και Ευρώπη
[Tvxs]: Γιατί το ιταλικό δημοψήφισμα είναι τόσο κρίσιμο για Ιταλία και Ευρώπη

[Tvxs]: Γιατί το ιταλικό δημοψήφισμα είναι τόσο κρίσιμο για Ιταλία και Ευρώπη

Υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν τη Δευτέρα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας, ως απόρροια του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις 4 Δεκεμβρίου. Όσοι πλησιάζει η ημέρα της κάλπης, οι φόβοι για κυβερνητική κρίση στη χώρα, και οι επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωζώνη, εντείνονται.

Ο Ματέο Ρεντσι που προωθεί τη συνταγματική μεταρρύθμιση έχει δηλώσει πως αν επικρατήσει το «όχι» θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Οι εξελίξεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδέχεται να προκαλέσουν έντονες πιέσεις στην ιταλική οικονομία αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στόχος της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Επί της ουσίας καταργείται η Γερουσία και έτσι τα νομοσχέδια δεν θα πρέπει να εγκρίνονται και από τα δύο σώματα (βουλή και Γερουσία) γεγονός που προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές καθυστερήσεις. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολική ενίσχυση των εξουσιών της ιταλικής κυβέρνησης.

Γιατί όμως το δημοψήφισμα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία και τις αγορές; Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αν ο Ματέο Ρέντσι παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κυβερνητική κρίση, που θα προκαλέσει και την άμεση αντίδραση των χρηματαγορών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!