Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Tvxs]: Το «Φιορδ» – λημέρι του θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής» στη Σελόντα Κορινθίας [ΒΙΝΤΕΟ]
[Tvxs]: Το «Φιορδ» – λημέρι του θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής» στη Σελόντα Κορινθίας [ΒΙΝΤΕΟ]

[Tvxs]: Το «Φιορδ» – λημέρι του θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής» στη Σελόντα Κορινθίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το μικρό «Φιόρδ» που απετέλεσε λημέρι του Υποβρυχίου Παπανικολής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο όρμος Σελόντα, όπως ονομάζεται, είναι κλειστός και βαθύς και μοιάζει με τα νορβηγικά φιόρδ. Αυτά τα παραπάνω στοιχεία προσέφεραν επαρκή προστασία για να μπορεί να κρύβεται το «Παπανικολής» στα απότομα και προστατευμένα νερά του.

Το Παπανικολής (Υ2) ήταν υποβρύχιο τύπου Scheider-Leubeut (κλάσης «Κατσώνης») του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το πρώτο στη σειρά, από τα συνολικά τρία έως τώρα. Θεωρείται το ενδοξότερο ελληνικό υποβρύχιο που έδρασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Έλαβε το όνομά του προς τιμήν του Ψαριανού πυρπολητή του 1821 Δημήτριου Παπανικολή. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκτέλεσε 14 πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική και στο Αιγαίο, βυθίζοντας αντίπαλα σκάφη συνολικού εκτοπίσματος 13.000 τόνων.(2) Πρώτος κυβερνήτης υπήρξε ο Πλωτάρχης Μιλτιάδης Ιατρίδης.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο «Παπανικολής» επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική Θάλασσα και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, που μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια και εν γένει πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, για να ενισχυθούν οι ιταλικές μονάδες που προσπαθούσαν να νικήσουν τους Έλληνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!