Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Tvxs]: Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά ωάρια ποντικιών από βλαστοκύτταρα [ΦΩΤΟ]
[Tvxs]: Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά ωάρια ποντικιών από βλαστοκύτταρα [ΦΩΤΟ]

[Tvxs]: Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά ωάρια ποντικιών από βλαστοκύτταρα [ΦΩΤΟ]

Λειτουργικά ωάρια ποντικιών, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριό τους, δημιούργησαν για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες. Τα ωράρια αυτά γονιμοποιήθηκαν και γεννήθηκαν υγιή και γόνιμα ποντικάκια.

Το επίτευγμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ποτέ έως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί ωράρια έξω από το σώμα πειραματόζωων.

Τα πειράματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για την παροχή τεχνητών ωαρίων σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Σύμφωνα, πάντως με τους επιστήμονες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να μπορέσει η τεχνική να αναπτυχθεί και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Κατσουχίκο Χαγιάσι, κατάφεραν στο εργαστήριό τους να κάνουν τα βλαστικά και πολυδύναμα κύτταρα των ποντικών να ωριμάσουν, έτσι ώστε να γίνουν κανονικά ωάρια.

Σε επόμενη φάση, χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαστηριακά ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα και τα έμβρυα που προέκυψαν, τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια.

Τελικά, γεννήθηκαν υγιή ποντικάκια, τα οποία, με τη σειρά τους, όταν μεγάλωσαν, αποδείχθηκαν γόνιμα, αφού γέννησαν τους δικούς τους απογόνους.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας τον κυήσεων ήταν εξαιρετικά χαμηλό, αφού, από τα περίπου 300 εργαστηριακά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν, μόνο 11 κατέληξαν σε φυσιολογικές κυήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!