Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 10 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tvxs]: Το Bitcoin, η «φούσκα της τουλίπας» και ένα μάθημα ιστορίας [BINTEO]
[Tvxs]: Το Bitcoin, η «φούσκα της τουλίπας» και ένα μάθημα ιστορίας [BINTEO]

[Tvxs]: Το Bitcoin, η «φούσκα της τουλίπας» και ένα μάθημα ιστορίας [BINTEO]

Η «κρίση της τουλίπας» που ξέσπασε τον 16ο αιώνα στην Ολλανδία είναι η απαρχή της ιστορίας των κραχ, η «φούσκα» με την οποία συγκρίνεται κάθε κρίση που ξέσπασε στην παγκόσμια οικονομία μετά τον Φεβρουάριο του 1637.

Οι Financial Times συγκρίνουν με ένα βίντεο την «κρίση της τουλίπας» με το Bitcoin και θέτουν το ερώτημα αν και κατά πόσο μπορεί να συγκριθεί το εμπόριο των βολβών της τουλίπας με το Bitcoin.

Όλα ξεκίνησαν με τη Semper Augustus, μια τουλίπα απαράμιλλης ομορφιάς, της οποίας τα βαθιά μπλε πέταλα που διακοσμούνταν από άσπρες φλόγες στην κορυφή, που προκάλεσε τρέλα στους κατοίκους της Ολλανδίας τη δεκαετία του 1630. Η τουλίπα εισήχθη στην Ολλανδία από την Οθωμανική αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα και άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά γύρω στο 1593. Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε είδος πολυτελείας και η τιμή της  εκτοξεύθηκε…

Όπως υπενθυμίζεται και στο βίντεο, πριν «σκάσει» η φούσκα με τις τουλίπες στις αρχές του 1637, το Άμστερνταμ είχε δοκιμαστεί από επιδημία πανούκλας που μέσα σε δύο χρόνια μείωσε τον πληθυσμό κατά το 1/5, γεγονός που σιωπηλά έθεσε ένα πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ρίσκου. Μήπως η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση δημιούργησε παρόμοιες αντιδράσεις;

Επίσης, το εμπόριο βολβών έγινε δημοφιλές σε συγκεντρώσεις που γίνονταν σε παμπ στην Ολλανδία, κάτι που σε αναλογία, παραπέμπει / θυμίζει τα σύγχρονα διαδικτυακά forum.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!