Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Tvxs]: Ο άνθρωπος απέναντι στο χρήμα: «Ενεχυροδανειστής» του Σίντνεϊ Λιούμετ
[Tvxs]: Ο άνθρωπος απέναντι στο χρήμα: «Ενεχυροδανειστής» του Σίντνεϊ Λιούμετ

[Tvxs]: Ο άνθρωπος απέναντι στο χρήμα: «Ενεχυροδανειστής» του Σίντνεϊ Λιούμετ

Ο Σίντνεϊ Λουμέτ (25 Ιουνίου 1924 – 9 Απριλίου 2011), υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, έχοντας αφήσει στο πέρασμα του ανεξίτηλα κινηματογραφικά διαμάντια, που θα κοσμούν για πάντα το πάνθεον της έβδομης τέχνης. Με αφορμή την σ’ επανέκδοση κυκλοφορία του «Ενεχυροδανειστή» (The Pawnbroker – 1964), θυμόμαστε μία από τις πρώτες δημιουργίες του εμβληματικού καλλιτέχνη.

Η φιλαυτία και το χρήµα σκοτώνουν το εσωτερικό σύµπαν. Ο Νάζερμαν είναι ένας Εβραίος καθηγητής που επιβίωσε από το ολοκαύτωμα κληρονομώντας την φρίκη που τον περιέβαλε. Πλέον επαγγέλλεται τον ενεχυροδανειστή στη Νέα Υόρκη σε μια συνοικία όπου ζουν Πορτορικανοί, νέγροι και περιθωριακοί λευκοί.

Στην πραγματικότητα, η δουλειά του αυτή είναι μια βιτρίνα πίσω από έναν πλούσιο νέγρο του υποκόσμου που τον χρησιμοποιεί ως ανδρείκελο. Είναι ένας στυγνός επαγγελματίας και δεν συγκινείται παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων που καταρρέουν γύρω του. Η αποκλειστική του προσήλωση στο χρήμα ερμηνεύεται μέσα από τις εικόνες που επανέρχονται στην μνήμη του από τις ημέρες του παρελθόντος.

Ο Νάζερμαν (Ροντ Στάιγκερ) έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους εφιάλτες του παρελθόντος αλλά και το σκληρό περιβάλλον του γκέτο της Νέας Υόρκης όπου προσπαθεί καθημερινά να επιβιώσει και το οποίο με τη σειρά του και αυτό τον παραπέμπει συχνά πυκνά στο παρελθόν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!